Otogaza talep daha da artıyor

Otogaza talep daha da artıyor

04.03.2022


Çevreci, yüksek performanslı, güvenli ve yaygın oluşuyla bilinen LPG, sağladığı ekonomiyle de öne çıkmaya devam ediyor. Geleneksel yakıtlardaki fiyat artışları otogaza talebi artırıyor. haberturk.com web sitesinde yayınlanan “LPG’ye yeniden dönüşler başladı” haberinde benzinle LPG arasında giderek artan fiyat farkının otogazın tercih edilirliğini olumlu etkilediğine şu ifadelerle dikkat çekiyor: “Ortalama benzinli bir araç kilometrede 1 ila 1 buçuk lira, LPG’li araç ise 70 kuruş ile 1 lira arası yakıyor. Bu durum karşında daha az maliyetli araç kullanmak isteyen vatandaşlar, araçlarına LPG tankı taktırmanın yolunu tuttu.”

 

haberturk.com web sitesinde yayınlanan haberde 16 yıldır LPG işiyle uğraşan Emre Tezal’ın sözlerine de yer veriliyor. “Tasarrufumuz yüzde 30’ları bulmaya başladığından itibaren, yeniden LPG’ye dönüşler başladı. Müşterilerimiz, araçlarına LPG taktırmayı tercih ediyorlar. Şu an için aradaki fiyat farkını baz aldığımızda sıralı sistem bir aracın LPG montaj fiyatları 3.500-4.000 TL aralığında seyrediyor. Kilometrede ortalama 50 kuruş civarı bir tasarruf edildiği hesap edildiğinde, 8 ila 10 bin kilometrede LPG montajına verilen ücret, çok rahat bir şekilde dengelenmiş olacak. Vatandaşın taktırdığı LPG sistemi de onlara kâr olacak. Şu an şehir içi şartlarında ortalama bir benzinli araç kilometrede 1 ila 1,5 lira yakıyor. LPG’li araçlar ise kilometrede 80 kuruş ila 1 lira arası yakıyor.” diyen Tezal, bakımları düzenli yapıldığında LPG’li araçların motora herhangi bir zarar vermediğinin de altını çiziyor.

 

LPG hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken LPG dönüşüm atölyesi sahibi Tezal’ın bu konudaki düşünceleri haberde şu şekilde yer alıyor: “LPG alternatif bir yakıttır. Sonuçta motor içerisinde benzin de aynı yanıcılığa sahip, LPG de. LPG, araçların motoruna kesinlikle herhangi bir zarar vermez. Müşteriler, Türk Standartları Enstitüsü’nden hizmet yeterlilik belgesi almış yetkili servislerde, dönüşümleri ve yıllık periyodik standart bakımlarını yaptırdığı sürece, LPG araca herhangi bir zarar vermez.”

 

LPG’yi tercih eden tüketicilerin tasarruf sağladıklarını dair görüşlerine de yer veren haberde, otogazın daha hesaplı olduğu tercih edildiği vurgulanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Motorlu Kara Taşıtları Ocak 2022 Haber Bülteni’nde yayınlanan verilere göre, Türkiye’de halihazırda 4 milyon 925 binden fazla LPG’li araç bulunuyor. Tüketiciler otogazı sadece ekonomisi nedeniyle değil, aynı zamanda düşük karbonlu bir yakıt olduğundan, küresel ısınmanın en büyük sebebi olarak gösterilen karbondioksit emisyonunda alternatiflerinden çok daha iyi sonuçlar sergilediği için de tercih ediyorlar. Benzine göre daha yüksek oktan değerine sahip olan otogaz, tüm araçlarda daha verimli yanma ve daha yüksek motor gücü üretimi sağladığından aracın performansını benzinli sistemlerin de üzerine çıkarabiliyor.

 

Kaynaklar

haberturk.com, tuik.gov.tr, aygaz.com.tr





Loading…